| sadowod.com | vivaspb.com |

Game of trolls

. ΡΩΣΙΑ

FabricaTrolls2

«Τρολλ», στη σύγχρονη γλώσσα, είναι ένα άτομο που ασχολείται με προκλητικές ενέργειες στο Διαδίκτυο μέσω την απάτης, του ψέματος, της συκοφαντίας, της διέγερσης βρισιών και διαπληκτισμών.

Ο δημοσιογράφος του περιοδικού The Guardian , ο Alec Lunn, βρήκε ένα «εργοστάσιο των τρολλ» στην Αγία Πετρούπολη. Οι τοπικές εφημερίδες είναι γεμάτες από διαφημίσεις για δουλειές ως "διαχειριστές περιεχομένου" με μισθό £ 600, ο οποίος είναι πολύ ελκυστικό για τους νέους στη σημερινή εποχή της οικονομικής ύφεσης. Το κέντρο των internet trolls βρίσκεται στη όδο Σάβουσκιν, αριθμός 55.

Είναι ένα μέτριο κτίριο γραφείων σε μια κατοικημένη περιοχή, στο βόρειο τμήμα της Αγίας Πετρούπολης. Τη Δευτέρα το πρωί, ο δημοσιογράφος της Guardian μέτρησε 294 υπαλλήλους που έμπαιναν στο κτίριο κατά την έναρξη της ημέρας, 7:30πμ με 10:45πμ.

FabricaTrolls1

FabricaTrolls1

Στο "εργοστάσιο των τρολλ" μπορείτε να ακονίσετε τις δεξιότητες σας ως συγγραφέας, να δείξετε τον πατριωτισμό, δημιουργώντας blogs σχετικά με την ομορφιά, τη μαντεία, την αλιεία ή τη φωτογραφία. Μπορείτε να κακολογείτε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουκρανία, να ανεβάζετε ειδήσεις, αστείες εικόνες στο τοπικό φόρουμ κλπ. Αν τα Αγγλικά και η πολιτική πίστη σας είναι τέλειες, θα μπορέσετε να αφήσετε θυμωμένες παρατηρήσεις σ τις μεγάλες δυτικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

Η Λιουντμίλα Σαβτσούκ (Ludmila Savchuk) είναι πρώην υπάλληλος του «εργοστασίου», μία ακτιβίστρια που πήρε αυτήν την δουλειά για δύο μήνες, προκειμένου να εκθέσει τα «τρολλ». Η Σαβτσούκ διαψεύσει ισχυρισμούς ότι το εργοστάσιο έχει κλείσει, «Προσπαθούν να μας δουλεύουν, λέγοντας ότι δε λειτουργεί. Ήμουν εκεί πριν από λίγες ημέρες, είδα τα ίδια αυτοκίνητα, τους ίδιους ανθρώπους».

FabricaTrolls

FabricaTrolls

Η ακτιβίστρια μιλά ανοιχτά για την απόλυτη μυστικότητα και το σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Για τα τμήματα που αλληλεπιδρούν σπάνια και για το προσωπικό που σπεύδει στην δουλειά του για να εκτελέσει τη διαδικασία των αναρτήσεων και σχολίων. Η ίδια δούλευε 12-ωρες βάρδιες στο τμήμα του blogging, λειτούργησε δύο blog στη Livejournal, ένα του μυθιστορηματικού ουκρανικού στρατιώτη και ένα της μάντισσας που ονομάζεται Kantador. Τα θέματα επιλεγόταν από μια λίστα που περιλάμβαναν πέντε ως επτά πολιτικές ειδήσεις για τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ουκρανία, οι οποίες παραλαμβάνονταν καθημερινά από τους προϊσταμένους . Όλες οι αναρτήσεις δημοσιεύτηκαν μέσω ενός web proxy για να είναι αδύνατο να εντοπιστεί η τοποθεσία των συγγραφέων.

Στο τέλος της ημέρας, συμπλήρωναν έκθεση σχετικά με τον αριθμό των νέων φίλων, τωρινή βαθμολογία τους, πόσες παρατηρήσεις έχουν συλλεχθεί και πόσες στάλθηκαν. Με απογοητευτικά αποτελέσματα, σύμφωνα με την Σαβτσούκ, εννοείται μια υποβάθμιση στην εσωτερική ιεραρχία. "Οι bloggers θεωρούνταν οι πιο cool. Εάν δεν πληρούν τις προδιαγραφές, περνούν στην κατηγορία κοινωνικών σχολιαστών των μέσων ενημέρωσης, τη χαμηλότερη κατηγορία των «τρολλ».

Στο εσωτερικό δίκτυο τμημάτων, τακτικά δημοσίευαν την καλύτερη και την χειρότερη ανάρτηση. "Υπήρχαν πολλά μπόνους για τους υπαλλήλους που δημοσίευαν κείμενα υψηλής ποιότητας τα Σαββατοκύριακα και αύξησαν τον αριθμό των απόψεων". Στη θέση της η Σαβτσούκ τον πρώτο μήνα έλαβε 41.000 ρούβλια (600 ευρώ) , συμπεριλαμβανομένων 8.000 ρουβλίων (120 ευρώ) μπόνους και 33.000 ρουβλίων (480 ευρώ) μισθό.

Το πιο εξελιγμένο είδος του «τρολλ» είναι αυτοί που επιβλέπουν μη πολιτικά έργα που συλλέγουν ένα μεγάλο ακροατήριο, αλλά όταν είναι απαραίτητο μπορούν αμέσως να ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο. Για παράδειγμα, ένα δημοφιλές κανάλι Youtube της Χριστίνα Φινκ με βιντεοπαιχνίδια και σούπερ ήρωες. Μερικές φορές, ένα βίντεο παίρνει απροσδόκητα πολιτικό χαρακτήρα. Ως το βίντεο «Πούτιν εναντίον Σάο Καν», στο οποίο ο Πρόεδρος κερδίζει τον κύριο κακοποιό του Mortal Kombat. «Η στάση της Δύσης προς την Ρωσία άλλαξε αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν έγινε πρόεδρος, άρχισαν να μας σέβονται και αυτό είναι το πλεονέκτημά του έναντι του Σάο Καν», λέει η Φινκ στο βίντεο, «η δύναμή του στηρίζεται στο σεβασμό, όχι στο φόβο». Στο βίντεο του Spider-Man υπάρχει ένα άλλο τέχνασμα: η Φινκ βγάζει τη μάσκα του Spider-Man και γίνεται ορατό το κεφάλι της κούκλας που απεικονίζει τον Ομπάμα. «Είσαι εσύ, αρκουδάκι Ομπάμα!» , λέει η ίδια και χτυπάει την κούκλα.

Ακριβώς λόγω της εμφάνισης πολιτικών σημείων στα διασκεδαστικά βίντεο-blog, μερικοί σκεπτόμενοι Ρώσοι αρχίζουν να αναρωτιούνται, γιατί το Κρεμλίνο αναγκάστηκε να κάνει τέτοια για να προστατεύει την εικόνα του.

Πηγή: The Guardian