| sadowod.com | vivaspb.com |

Τις 8 – 9 Μαϊου Ουκρανία τιμάει την Ημέρα της μνήμης και συμφιλίωσης και την 71η επέτειο της Νίκης κατά του ναζισμού στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο.

. ΙΣΤΟΡΙΑ

8May

8May


Τις 8-9 Μαϊου Ουκρανία μαζί με άλλες χώρες της Ευρώπης τιμάει την Ημέρα της μνήμης και συμφιλίωσης και την 71η επέτειο της Νίκης κατά του ναζισμού στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο.

Κατά τις 1250 μέρες και νύχτες ο Ουκρανικός λαός μαζί με εκπροσώπους τών άλλων λαών του Αντιχιτλερικού συνασπισμού ήταν στο επίκεντρο των αιματηρών πολεμικών συγκρούσεων. Στο σύνολο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο σκοτώθηκε κάθε πέμπτος Ουκρανός, ανθρώπινες απώλειες υπέστη κάθε ουκρανική οικογένεια. Ως συνέπιεα των πολεμικών συγκρούσεων καταστράφηκαν 700 ουκρανικές πόλεις και δεκάδες χιλιάδες χωριά. Κατά τις εκτιμήσεις ιστορικών, οι δημογραφικές απώλειες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων σκοτωμένων, απελαθέντων και εκτοπισμένων, είναι πάνω από 14 εκατομμύρια ανθρώπους. Από τα 41,7 εκατομμύρια του πληθυσμού, που ύπηρχε στην Ουκρανία πριν τον πόλεμο, το 1945 έμειναν μόνο 27,4 εκατομμύρια.

Οι καλύτεροι εκπρόσωποι του Ουκρανικού λαού ήταν μεταξύ των ηρώων, που, κυνδυνεύοντας, έσωζαν τις ζωές των άλλων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ιδρύματος Καταστροφής και Ηρωισμού του Ισραήλ «Γιάντ Βασέμ», τα ονόματα των 2 472 Ουκρανών, οι οποίοι έσωζαν τους Εβραίους κατά το Ολοκαύτωμα, είναι στην λίστα των Ενάρετων του Κόσμου.
Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο το μέτωπο δύο φορές πέρασε ολόκληρο το έδαφος της Ουκρανίας. Μέσω το Χάρκοβο – την δεύτερη κατά το μέγεθος πόλη της Ουκρανίας – το μέτωπο πέρασε τέσσερεις φορές.

Η Ουκρανία παρείχε στον Κόκκινο Στρατό 7 αρχιστρατήγους, 200 στρατηγούς και πάνω από 6 εκατομμύρια στρατιώτες και αξιωματικούς. Εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανών αγωνίστηκαν κατά του ναζισμού στην Αντίσταση και στα ανταρτικά αποσπάσματα.
Περίπου 120 χιλιάδες Ουκρανοί πολεμούσαν στη σύνθεση του Πολωνικού στρατού, 80 χιλιάδες – στον στρατό των ΗΠΑ, 45 χιλιάδες - στον στρατό της Μεγάλης Βρετανίας, 45 χιλιάδες – στον στρατό της Γαλλίας. Μεγάλη ήταν η συμβολή των Ουκρανών, οι οπιοί πολεμούσαν στην σύνθεση του Κόκκινου Στρατού, στην απελευθέρωση των χωρών της Κεντρικής και Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης από τους ναζί κατακτητές, και στην νίκη κατά της μιλιταριστικής Ιαπωνίας τον Αύγουστο του 1945.

Μεταξύ των βραβευμένων με το Χρησό Αστέρι του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης – η υψηλότερη διάκριση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης – οι Ουκρανοί ήταν 18,2% ή 2 072 άτομα. Μεταξύ των 115 ατόμων, που έλαβαν αυτήν την διάκριση δύο φορές - 32 ήταν οι Ουκρανοί. Ο Ουκρανός πιλότος Ιβάν Κοζεντούμπ έλαβε αυτήν την διάκριση τρείς φορές. Μεταξύ των 800 χιλιάδων γυναικών-στρατιωτών, που πολεμούσαν στο μέτωπο, οι 127 χιλιάδες ήταν Ουκρανές.

Τις 27-28 Ιανουαρίου του 1945 ο 60ος Στρατός του Ά Ουκρανικού μετώπου, στην σύνθεση του οποίου μαζί με εκπροσώπους των άλλων λαών πολεμούσαν Ουκρανοί, απελευθέρωσε την πολωνική πόλη Οσβέντσιμ και σταμάτησε την «φάμπρικα του θανάτου» των στρατοπέδων συγκεντρώσεως Αουσβίτς–1, Αουσβίτς – 2 Μπιρκενάου και Αουσβίτς – 3 Μανόβιτς. Οι πρώτοι, που άνοιξαν τα κάγκελα του κεντρικού στρατοπέδου του θανάτου, ήταν οι στρατιώτες του τάγματος με επικεφαλής τον Ανατόλιϊ Σαπίρο, γεννηθέντος στην Ουκρανική πόλη Πολτάβα, και το τάγμα του οποίου ήταν στην σύθεση της 100η Μεραρχίας του Λβιβ.

Ο Ουκρανός Ολεκσίϊ Μπέρεστ ήταν ένας από αυτούς, που ύψωσαν τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης πάνω από τοΡάιχσταγκ του Βερολίνου, και ο Ουκρανός Μικόλα Στρενκ ήταν ένας από αυτούς, που ύψωσαν τη σημαία των ΗΠΑ πάνω από την Ιαπωνική πολεμική βάση στο νησί Ιβοντζίμα.

Τις 2 Σεπτεμβρίου του 1945 στο λιμάνι του Τόκιο, στο αμερικάνικο θωρηκτό «Μιζούρι», ο Ουκρανός αντιπτέραρχος Κ.Ντερεβιάνκο υπέγραψε εκ μέρους της Σοβιετικής Ένωσης την πράξη για την παράδοση της μιλιταριστικής Ιαπωνίας.
Η παγκόσμια αναγνώριση της συμβολής της Ουκρανίας στην Νίκη κατά του ναζισμού στην Ευρώπη ήταν το γεγονός, που αυτή ήταν μεταξύ των χωρών ιδρυτών του ΟΗΕ.

Για την εκτέλεση του Διατάγματος του Προέδρου της Ουκρανίας από τις 08 Απριλίου του 2016 υπό αριθμό 130/2016 «Για τον εορτασμό της Ημέρας της μνήμης και συμφιλίωσης και της 71ης επετείου της Νίκης κατά του ναζισμού στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο» τις 8-9 Μαϊου του 2016 στην Ουκρανία θα διεξάγονται εκδηλώσεις για να τιμηθούν το θάρρος και ο ηρωισμός των νικητών κατά του ναζισμού και η μνήμη των θυμάτων του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Ο σκοπός αυτών των εκδηλώσεων είναι να διατηρηθεί η μνήμη για την συμβολή του Ουκρανικού λαού στην νίκη του Αντιχιτλερικού συνασπισμού, η ενίσχυση της κρατικής στήριξης των βετεράνων του πολέμου, των μελών του Ουκρανικού απελευθερωτικού κινήματος εκείνης της εποχής, των θυμάτων των ναζιστικών καταπιέσεων, επίσης και η εκπαίδευση στην νεολαία του αισθήματος πατριωτισμού και του σεβασμού στους εκπροσώπους της μεγαλύτερης ηλικίας.

Θυμόμαστε πόσο τρομερή τραγωδία για την ανθρωπότητα ήταν ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος και με πόσο ακριβή τιμή των δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών κατορθώθηκε η Νίκη. Θυμόμαστε, ότι τον κατακτητή σταμάτησαν οι κοινές ενέργειες των ενωμένων εθνών. Αυτή η μνήμη μας κάνει πιο δυνατούς!

Ας είναι αιώνια η μνήμη των πεσόντων στον αγώνα κατά του φασισμού!
1939-1945 – Θυμόμαστε - Νικάμε!

H Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελληνική Δημοκρατία